2024 – Året då jämställdheten går mot en ljusare framtid

Den senaste Allbright-rapporten ger oss en efterlängtad glimt av framsteg inom jämställdhet i svenska storbolag. År 2024 blir året då Sverige når en historisk milstolpe: jämställda styrelser i våra största bolag. För första gången tar kvinnorna plats på allvar, både i styrelser och ledningsgrupper, vilket visar att förändringens vindar äntligen blåser starkare. Men vad är det då som har blivit skillnad för kvinnor och jämställdheten?

En förändring som öppnar dörrar

Andelen kvinnor i storbolagens styrelser har ökat till 40 procent – den gräns där representationen av könen anses jämställd. Detta är en tydlig signal om att jämställdhet går att uppnå utan lagstadgade kvoter, och att företag nu tar sitt ansvar för att driva på denna utveckling. Samtidigt har den totala andelen kvinnor i svenska börsbolags styrelser ökat till 37 procent, från förra årets 36 procent. Även om det fortfarande finns mycket kvar att göra, är detta en positiv trend som visar på att kvinnors representation i näringslivet sakta men säkert förbättras.

Att kvinnor nu representerar 30 procent av ledningsgrupperna på börsnoterade företag är ytterligare ett genombrott. Ökningen kanske kan upplevas blygsam – två procentenheter – men den är en viktig signal om att vi är på rätt väg. Kvinnor spränger gränser och banar väg för ett mer inkluderat och hållbart ledarskap. Särskilt tydligt syns det inom hållbarhetsfrågor, där kvinnor står för nästan sju av tio chefspositioner. För dig som driver företag kan detta vara en signal om att möjligheterna för kvinnor att göra skillnad, inte bara inom bolagsstyrning, utan även inom hållbarhetsarbetet, växer snabbt.

Bild på en grupp kvinnor

Småföretagen – nästa stora utmaning

Medan de stora bolagen närmar sig 40 procents kvinnlig representation i styrelserna, halkar små och medelstora företag efter. Det är här vi ser nästa stora utmaning – och möjlighet. Som kvinnlig entreprenör har du chansen att vara en del av den förändringen. Genom att bygga företag som speglar de värden vi kämpar för – jämställdhet, mångfald och hållbarhet – kan du ligga steget före och skapa en företagskultur som attraherar både talanger och investerare.

Ledarskap och förändring

Det är dock viktigt att notera att motståndet fortfarande finns kvar, särskilt i de företag där manliga vd suttit vid makten länge. Bolag med vd som varit på plats sedan 2010 eller längre har i regel betydligt färre kvinnor i sina ledningsgrupper. Det är tydligt att vi fortfarande har en lång väg att gå, men vi ser också att de företag som väljer att omfamna förändring gör framsteg i rasande fart. För dig som är företagsledare innebär detta att din röst och ditt ledarskap kan bli en del av lösningen. Genom att utmana normer och främja jämställdhet kan du positionera ditt företag som en föregångare i en allt mer jämställd affärsvärld.

Sammanfattning

Med Allbrights senaste rapport i åtanke är det tydligt att vi befinner oss i ett avgörande skede för jämställdheten i näringslivet. För dig som kvinna och entreprenör öppnar sig nya möjligheter att ta plats och påverka. Genom att fortsätta driva dina idéer och bygga företag som förespråkar jämställdhet och hållbarhet kan du inte bara forma framtiden för ditt företag – utan också bidra till en mer rättvis och inkluderande näringslivsmiljö.

Källa: https://www.allbright.se/allbrightrapporten-2024