Marie Niljung – eldsjäl för psykisk hälsa utsedd till årets värmlänning 2023

Wonder Womens medlem Marie Niljung arbetar outtröttligt med suicidprevention. Genom sitt företag, Niljung Future AB, föreläser hon på skolor och företag om att våga tala om öppet om psykiskt mående. November 2023 blev hon utsedd till årets värmlänning, en välförtjänt utnämning för hennes arbete med att rädda liv. 

För sex år sedan lämnade Marie ett fast jobb inom HR på Arvika kommun. Hon lämnade tryggheten som anställd bakom sig för att kunna ägna sig på heltid åt sin passion – att rädda liv och förebygga suicid genom att sprida kunskap om psykisk hälsa. Varje dag tar fyra personer sitt liv i Sverige, det är lika många som för 20 år sedan.

– Det gör mig tokfrustrerad att den siffran inte sjunker, säger Marie Niljung i en intervjun med nya Wemlands-Tidningen den 18 november.

Marie söker olika vägar att få ut sitt budskap att vi måste våga fråga, våga lyssna och, om det behövs, våga agera. När hon stod på scen och tog emot utmärkelsen som Årets värmlänning 2023 var det 17 år sedan hennes pappa gick bort i suicid. Historien om hur hon förlorade sina föräldrar är den hon alltid börjar med under sina föreläsningar.

– Jag vill ägna mig åt att rusta människor för en god psykisk hälsa, att motverka psykisk ohälsa. Jag står för hoppet. Man kan ha ett bra liv även om man har min bakgrund, säger Marie Niljung i en intervju med nya Wemlands-Tidningen den 18 november.

Marie har författat boken ”Hellre arg än död” och utvecklade appen Lumeno tillsammans med innovationsbyrån Sticky beat. Boken är en guide vad du kan göra som medmänniska för att hjälpa personer i din omgivning och Lumeo är ett digitalt verktyg som ska ge kunskap att hantera livet, kontaktvägar till vänner, kontaktuppgifter vid risksituationer och praktiska verktyg för att hitta tillbaka till ljuset.

Stort grattis Marie Niljung! Wonder Women är så glada att ditt viktiga arbete uppmärksammas.

 

Du kan köpa en signerad kopia av Marie Niljungs bok ”Hellre arg än död” via länken:

https://niljung.se/hellre-arg-an-dod/

 

Lyssna mer på vad Marie har att säga om suicidprevention och psykisk hälsa här:

Samtal kring suicid och psykisk ohälsa hos företagare med Marie Niljung och Entreprenörden

Marie Niljung – Hellre arg än död och När mammor dör – om livet, döden och sorgen. 

Ny app ska stötta vid psykisk ohälsa: ”Fungerar som en dagbok” | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play. 

Intervju Nya Wermlands-Tidningen: https://www.nwt.se/2023/11/18/marie-niljung-forlorade-bada-sina-foraldrar-nu-hjalper-hon-andra-som-mar-daligt-0df51/