Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera. - insikter från Marie Niljung

Ett mantra för livet. Det är vad mitt mantra handlar om, vad mitt liv handlar om. Att våga.

Det kan handla om att våga fråga, våga lyssna, våga agera, våga berätta, våga säga upp sig, våga bryta en relation, våga starta eget, våga misslyckas och framför allt VÅGA LEVA.

Livet kan vara en utmaning

Livet kan vara utmanande ー oavsett om du är egenföretagare, anställd, studerar, söker jobb, är föräldraledig eller något annat. Det går upp och ner. Det är ljust och mörkt.

Min livsmission är att förändra attityder kring psykisk ohälsa och att rädda liv, den kom till mig under en ledarskapsutbildning 2017. Jag jobbar därför med hållbar hälsa och psykisk livräddning på olika sätt. 

Vad är det kanske du undrar? Med hållbar hälsa så menar jag hur individer och organisationer skapar en god psykisk och fysisk hälsa. Psykisk livräddning är som hjärt- och lungräddning; det kräver kunskap, det kräver träning och det räddar liv. Psykisk livräddning är ett bredare begrepp än suicidprevention, det rustar oss i psykisk hälsa.

Jag har förlorat både min mamma Kerstin och min pappa Sven i psykologiska olycksfall. Det vill säga i självmord, men jag undviker det ordet. Mamma tog sitt liv 1997 och pappa tog sitt liv 2006. Hade jag, och omgivningen, vetat det jag vet idag så hade de inte dött. Jag bär ingen skuld över att jag inte visste bättre då men det är min förbannade skyldighet att sprida kunskap om hur vi alla kan vara med och förhindra att en människa försöker eller faktiskt tar sitt liv.

För det går. Det går att förhindra psykologiska olycksfall. Genom ökad kunskap och mod.

Genom att våga fråga, våga lyssna och våga agera. Det gäller både att våga göra detta till andra men även till dig själv. 

Lumeno – kan hjälpa dig att hantera livets ljusa och mörka sidor

Jag har tillsammans med Filippa Gagnér Jenneteg, Susanne Tell och det härliga gänget på innovationsbyrån Sticky Beat tagit fram en digital följeslagare, en app, som kan hjälpa dig att hantera livets ljusa och mörka sidor. Den heter Lumeno ー  lumen betyder ljus och vår gratisapp bygger på boken Handbok för livskämpar. Den fick ta emot guldpriset på Svenska Designpriset den 14 oktober 2021 ー på dagen 24 år efter att min mamma Kerstin tog sitt liv. Det var väldigt speciellt att det var just den dagen. Det fanns säkert någon mening med det. 

VÅGA LEVA

För att vi ska leva ett så gott liv som möjligt behöver vi VÅGA LEVA. Med allt vad det innebär. Vi behöver inse att vi behöver varandra, att ensam inte är stark.  Våga prova något nytt, våga misslyckas. Be om hjälp! I stort som smått. 

Marie Niljungs tips:

  • För att bli bra på något så behöver vi träna! Så träna på att våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.
  • Små omsorger gör stor skillnad.
  • Le så ofta du kan ー det kan till och med rädda liv.
  • Var snäll ー mot dig själv och andra.
  • Klä dig i glada färger! Fördelarna är många: du får positiva kommentarer varje dag, du syns på konferenser och olika event och ingen glömmer hon i den rosa kavajen

 

johan fotar oss 2