Wonder Women-deltagare, Therese Nyrén, startar upp fonden Lucy Global Fund

Wonder Women-medlemmen och finansprofilen Therese Nyrén var en av de hundratals kvinnor som deltog i konferensen 2018. Dagen efter konferensen sa hon upp sig för att starta sin egen företagsresa och idag har hon nyligen lanserat sin fond! Therese är född och uppvuxen i Uppsala men bor idag med sin familj i Stockholm. Hennes bakgrund som aktiemäklare, ekonomirådgivare och kapitalförvaltare gör finansbranschen välbekant.

Therese start med Sue Ellen Investments

Therese har en kandidatexamen i Företagsekonomi med Miljöinriktning från Uppsala universitet. Med den initierades hennes yrkesverksamma liv redan 2001. Under hennes år som anställd gick hon att påträffa i olika befattningar på bland annat Credit Suisse London, Öhmans Fondkommission och Nordea. Therese kommer närmast från Sue Ellen Investments, vars språngbräda har sitt ursprung i Wonder Women-konferensen 2018! 

När man går in tankar att starta eget så handlar det om att få verktyg hur man ska hantera saker och ting. Jag tog speciellt till mig av Pernilla Ramslövs föreläsning under konferensen, och efter det så bestämde jag mig för att starta upp Sue Ellen Investments”, berättar Therese. 

Sue Ellen Investments mission är att öka världens kvinnors totala förmögenhet. Alla människor ska ha samma rättigheter och genom ekonomisk trygghet anser dem att de bidrar till ett hållbarare och mer jämställt samhälle. Sue Ellen Investments grundades för att påverka finansbranschen, vägleda och engagera fler kvinnor att investera och få kontroll över sin ekonomi. In sin tur är Sue Ellen Investments partner till Sustainable Finance Lab. 

Sustainable Finance Lab

Sustainable Finance Lab är ett nyskapat konsortium som leds av KTH och består av sex universitet/forskningsinstitut där hållbarhetsforskare tillsammans ska skapa ett internationellt ledande kompetenscentrum. Syftet med projektet är att skapa en hållbarare utveckling av finansmarknaden.

Centret kommer att samla Sveriges kompetens inom finansmarknader och  hållbarhet, och kommer att bygga på samverkan mellan akademisk forskning  och praktisk utveckling och innovation inom företag, finansmarknadsaktörer –  och myndigheter.

Sue Ellen Investments är projektmedlem i centret och är motiverad att arbeta för dessa mål och bygga ett kompetenscentrum i världsklass. Centret får finansiering från Vinnova med 47 miljoner, som i sin tur kommer göra det möjligt för Sue Ellen Investments att bidra till forskning och nytänkande kring sparande.

Nystartade Lucy Global Fund 

Vid sidan av Sue Ellen Investments pågick emellertid ett annat långsiktigt projekt. Med järnkoll på den universella utsträckningen av olika typer av fonder, menar Therese att det saknades en fond med inriktning livsstil och varumärken. Och vad kännetecknar en entreprenörs nyfödda framgångsidé, om inte en avsaknad av en just sådan tillgång? Under tre år pågick hennes arbete med just sin framgångsidé, som skulle komma att mynna ut i vad som från och med april 2021 är Lucy Global Fund. Lucy Global Fund är Sveriges första globala aktiefond med huvudsaklig inriktning och fokus mot bolag inom livsstil, hälsa och skönhet samt företag med välkända och attraktionskraftiga varumärken. Lucy Global Fund finns tillgänglig på Avanza, Nordnet, SAVR, Fondo med flera. 


Klicka på bilden för att komma till hemsidan för Lucy Global Fund.

“Det är ett stort fokus på småbolagsfonder i Sverige idag. Våra fondinnehav kommer i stället att innehålla kvalitativa livsstilsföretag. Företag som människor förstår och använder i sin vardag. En fördel med den här inriktningen är att vi inte blir begränsade till en industri eller en viss marknadscykel. Vi kan arbeta med livsstilsföretag i många olika kategorier”, förklarar Therese.

Thereses tips till andra Wonder Women som vill starta en egen fond

  • Hitta en samarbetspartner som sitter på tillstånden. 
  • Var mentalt inställd på att det tar tid! Att starta fond är inget man gör på en handvändning. 
  • Förbered dig på risken att bli granskad i media. 
  • Ha koll på alla regler inom finans. 
  • Enjoy the ride! Det är otroligt intressant, lärorikt och roligt att undersöka nya bolag, sätta upp sin egen förvaltningsstrategi och träffa investerare. Det är mitt drömjobb helt enkelt!

Vi på Wonder Women skickar massor med digitalt pepp och grattis till dig, Therese. Bra jobbat och fortsätt göra det du gör!

Vi hoppas att få träffa dig, och er andra, på kommande Wonder Women konferens. 

Den nationella kvinnokonferensen Wonder Women hålls årligen i Stockholm för entreprenörer, företagare och beslutsfattare i små- och medelstora organisationer. Syftet med Wonder Women är att ge verktyg åt kvinnor för att de ska kunna utveckla sig själva och sina företag. Det för att i sin tur skapa en bättre näringslivspositionering för kvinnor!