Högre utbildning men lägre lön och ännu sämre pension
Generellt sett är kvinnor mer högutbildade än män, men trots det lyfter kvinnor lägre löner oavsett sektor. Vår genomsnittliga arbetsinkomst är bara 77 procent av männens, vilket i sin tur påverkar pensionen negativt. Sverige har det största pensionsgapet i Norden, hela 28 procent (jämför med 8 procent i Danmark och 5 procent på Island).
Gällande tjänstepension är skillnaden mellan kvinnor och män ännu större, hela 48 procent. Kvinnors låga pensioner innebär att många av riskerar fattigdom eller att bli ekonomiskt beroende av sin partner, en stor inskränkning av kvinnors fri- och rättigheter.
En faktor som ofta adresseras som argument gällande löneskillnaderna är att kvinnor jobbar deltid i större utsträckning än män, vilket till mycket beror på att kvinnor fortfarande utför mer av det obetalda hemarbetet. Men även om alla kvinnor i Sverige skulle börja jobba heltid så skulle lönegapet bara minska med 10 procent.
Trenden för kvinnor inom ledande positioner är negativ
Den senaste tiden har Sverige förlorat flera kvinnliga VD inom större organisationer. Nu är vi nere på strax under 10 procent i storbolagen. Att lämna en vd-position är inget märkligt i sig men rekryteringsbolagen misslyckas fatalt med att tillsätta nya vd-kvinnor, det säger Amanda Lundeteg, vd Allbright i senaste allbright-rapporten.
Rekryteringsfrimorna är möjligheternas grindvaktare och tyvärr är de sämre på att erbjuda jobbmöjligheterna till kvinnor än bolagen själva. Endast 13 procent av uppdragen går till kvinnor genom rekryteringsbolagen, jämfört med 25 procent inom internrekrytering. Kvinnor är också i högre utsträckning utsatta för åldersdiskriminering än män.
Kompetens och erfarenhet borde rankas högst gällande rekrytering för vd-poster, men så är inte fallet. Istället handlar det om vilket kontaktnät du har och huruvida du som kvinna når förbi rekryternas grindvaktarfunktion, det vill säga om du blir presenterad som en kandidat till bolaget.